Fotograferen als Rembrandt


In het Rembrandtjaar wordt veel georganiseerd rondom Rembrandt. Zo ook in de fotografie. Een fotoleverancier van mij, CameraNu uit Urk organiseerde een cursus Fotograferen als Rembrandt. We gingen op zoek naar het licht dat de schilderijen van Rembrandt zo bijzonder maakt. 350 jaar na zijn dood is deze zoektocht nog springlevend,

Workshop leider Dan’el van den Berg nam ons mee door het programma deze middag en legde in klare taal uit waarmee we te maken hebben. Wat hebben we nodig, wat doen lichtmakers en welk effect heeft dit op het model en de foto. Uiteindelijk kwamen we op het licht van Rembrandt terecht. Alles heeft te maken met de hoek en de soort lichtmaker. Gelukkig konden we ook zelf aan het werk, waarvan hier de resultaten.

Na deze – zoals ik het noemde ‘Urkshop’ – ben je weer een ervaring rijker en ik ga er zeker in mijn dagelijkse praktijk mee aan de slag.

Wil je ook in de stijl van Rembrandt gefotografeerd worden? Laat het weten via het contactformulier!

Met dank aan de modellen Emma en Nina die gedurende de drie uur durende ‘Urkshop’ acteerden en aan Cameranu die geheel belangeloos deze cursus organiseerde. Vanzelfsprekend ook aan Dan’el van den Berg voor zijn boeiende verhaal!

Fotograferen als Rembrandt
Deze opname ademt ook de sfeer van Rembrandt maar is op een ander manier tot stand gekomen wat de verlichting betreft. Wel weer met het driehoekje op de wang